Kinderen van 6 tot 12 jaar

Ben je tussen de 6 en 12 jaar en zoek je leuke boeken of informatie over boeken of schrijvers? Dan zit je hier goed!

 

Verrassingen in je valies 

Heb jij de valiesjes al gespot in de bib? 

Verrassingen in je valies

De zomer komt eraan. En dat is altijd goed nieuws. Ook dit jaar heeft de bib een selectie gemaakt uit de nieuwste jeugdliteratuur. Voor kleuters, voor kinderen in de basisschool én voor kinderen in het 1e en 2e middelbaar hebben we telkens vier titels uitgekozen en verzameld in een koffertje.

Wat kost dat?  Helemaal niks. Een lidkaart van de bib is alles wat je nodig hebt. Vakantielezen kan tussen 15 juni en 15 september.

We wensen je veel zomers leesplezier!

 

Werken gestart in de jeugdafdeling

Omzetting etiketten jeugd

Omzetting jeugdafdeling


Onze vertrouwde letters op de jeugdboeken zullen binnenkort allemaal verdwijnen. Ze worden vervangen door kleuren. De A-boeken (6 tot 8 jaar) zullen een “gele” kleur krijgen, de B-boeken (9 tot 11 jaar) worden in een “rood” jasje gestoken, de “blauwe” zijn onze vorige C-boeken (12 tot 14 jaar) en de AD-boeken (15+) krijgen een “grijs” kleurtje.

Deze omzetting is reeds van start gegaan in onze bibliotheekvestiging van Boortmeerbeek. De AD-boeken beten de spits af en enkele kregen al een grijs etiket. Vervolgens zullen we ook de bibliotheekvestiging van Haacht onder handen nemen.

Onze excuses voor de eventuele hinder en indien er vragen zijn, spreek dan zeker één van onze medewerkers aan.

 

Bieblo 

Boekentips voor kinderen van 6 t.e.m. 11 jaar

Bieblo!

Op zoek naar een boek dat je graag wil lezen? Bieblo geeft boekentips aan kinderen van 6 t.e.m. 11 jaar die aansluiten bij hun leeftijd en interesses. En Bieblo stelt nooit teleur, want de boeken zijn altijd aanwezig in de bib op dat moment. Je vindt Bieblo in de kinderafdeling van de bib.

Voor kinderen is het vaak moeilijk om een boek te vinden in de rekken dat ze graag willen lezen: al die keuze! De bib helpt deze jonge lezers een handje. Met Bieblo vinden 6- tot 11-jarigen spelenderwijs boeken die aansluiten bij hun interesses.

 

Luisterpuntbibliotheek lanceert luisterboeken van #LikeMe

De #LikeMe-cast wenst je veel leesplezier!

Luisterboeken van #LikeMe

De muzikale Ketnet-serie #LikeMe is razend populair. De avonturen van Caro en haar vrienden verschenen eerder al in boekvorm, maar Luisterpuntbibliotheek biedt nu luisterversies van de boeken aan. Zo kunnen ook kinderen met een leesbeperking - zoals een fysieke beperking of dyslexie - genieten van de verhalen. De cast van #LikeMe las de luisterboeken zelf in. Voor meer info klik hier.Onze andere mooie, gekke en spannende luisterboeken kan je ontdekken en uitlenen in de bib!

 

Nik-nakboekjes

Tweetalige (voor)leesverhaaltjes 

nik-nakboekjes

Nik-nakboekjes zijn eenvoudige tweetalige (voor)leesverhaaltjes voor kinderen tussen 3 en 7 jaar. De boekjes bevatten veel prentjes plus tekst in zowel het Nederlands als een vreemde taal. De boekjes maken spelenderwijs vertrouwd met woorden, uitdrukkingen en zinnen in een andere taal. Ze zijn gemaakt voor iedereen die kinderen wil helpen om spontaan een andere taal te verwerven. Nederlandstalige kindjes kunnen dankzij deze boekjes op een speelse manier voor het eerst in contact komen met een andere taal. De boekjes zijn ook een hulp voor ouders met kinderen die opgroeien in een taalgebied waarvan zij zelf de taal (nog) niet beheersen. Ouders die het Nederlands niet 100% machtig zijn, kunnen met deze boekjes toch verhaaltjes voorlezen aan hun kinderen of samen lezen met hun kind. De beschikbare talen zijn: Arabisch, Engels, Frans, Pools en Turks.
Kom ze ontdekken in de bib!

Fundels

Digitale kinderboekjes

Fundels!

Met de educatieve digitale kinderboeken van Fundels leren kinderen al spelend lezen. Voor kleuters komen bestaande prentenboeken tot leven op een interactieve manier. Download de Fundels-app op jouw tablet of smartphone en log in met je 'Mijn Bibliotheek-profiel'. Vraag je unieke code gratis aan in de bib!Hoe kan ik gratis Fundels lezen?
1) Download de Fundels-app via de App Store of Google Play Store en open de app.
2) Klik op het 'de Bib'-logo. Meld je aan met je Mijn Bibliotheek-account. Je unieke code kan je vragen in de bib!
3) Kies het boekje dat je wil lenen. Het boekje wordt gedownload op je toestel.

 

Winkler Prins

Online encyclopedie binnen de bibmuren. 

Winkler Prins

We hebben deze online encyclopedie in drie versies: 6+, 10+ en 15+. Ieder kan dus op zijn niveau informatie vinden! Winkler Prins is een overzichtelijke encyclopedie (zonder storende reclame) met informatie, foto 's, filmpjes, tijdlijnen en kaarten... Handig voor spreekbeurten!
Wil je iets downloaden, breng dan je memorystick mee naar de bib.

 

Makkelijk-lezen-hoek

Heb je dyslexie of is lezen erg lastig door een lichamelijke beperking?

In onze makkelijk-lezen-hoek vind je goed leesbare boeken, grootletterboeken, Daisy-boeken (cd) en Daisy-pakketten (cd + boek). Daisy-cd 's kan je beluisteren met een Daisy-speler (die je kan huren in de bib) of gewoon op een computer of cd-speler.
De website Makkelijk Lezen Plein is er voor alle kinderen die lezen niet zo makkelijk vinden. Maar ook voor hun mama 's, papa, 's, meesters en juffen. Op de website vind je leestips en andere informatie terug.
Ook kan je in de bib een leesliniaal ontlenen. Deze leesliniaal vergroot de tekst, misschien een handig hulpmiddel voor jou?