Kinderen van 6 tot 12 jaar

Ben je tussen de 6 en 12 jaar en zoek je leuke boeken of informatie over boeken of schrijvers? Dan zit je hier goed!

 

Luisterpuntbibliotheek lanceert luisterboeken van #LikeMe

De #LikeMe-cast wenst je veel leesplezier!

Luisterboeken van #LikeMe

De muzikale Ketnet-serie #LikeMe is razend populair. De avonturen van Caro en haar vrienden verschenen eerder al in boekvorm, maar Luisterpuntbibliotheek biedt nu luisterversies van de boeken aan. Zo kunnen ook kinderen met een leesbeperking - zoals een fysieke beperking of dyslexie - genieten van de verhalen. De cast van #LikeMe las de luisterboeken zelf in. Voor meer info klik hier.

 

Gezellige leesdagen!

Een selectie van de mooiste jeugdboeken 

Het ei van oom Trotter
Het zakmes

Extra leestijd in zicht? We maakten voor jou een selectie van de mooiste jeugdboeken aller tijden. Kies hier alvast enkele pareltjes uit en kom je voorraad halen in de bib! Gezellige leesdagen!

 

Nik-nakboekjes

Tweetalige (voor)leesverhaaltjes 

nik-nakboekjes

Nik-nakboekjes zijn eenvoudige tweetalige (voor)leesverhaaltjes voor kinderen tussen 3 en 7 jaar. De boekjes bevatten veel prentjes plus tekst in zowel het Nederlands als een vreemde taal. De boekjes maken spelenderwijs vertrouwd met woorden, uitdrukkingen en zinnen in een andere taal. Ze zijn gemaakt voor iedereen die kinderen wil helpen om spontaan een andere taal te verwerven. Nederlandstalige kindjes kunnen dankzij deze boekjes op een speelse manier voor het eerst in contact komen met een andere taal. De boekjes zijn ook een hulp voor ouders met kinderen die opgroeien in een taalgebied waarvan zij zelf de taal (nog) niet beheersen. Ouders die het Nederlands niet 100% machtig zijn, kunnen met deze boekjes toch verhaaltjes voorlezen aan hun kinderen of samen lezen met hun kind. De beschikbare talen zijn: Arabisch, Engels, Frans, Pools en Turks.
Kom ze ontdekken in de bib!

 

Omgaan met verlies en verdriet

Hoe kan je je kind hierbij op weg helpen?

Droomopa
Bijna Vergeten

Net als volwassenen krijgen ook kinderen te maken met verlies, afscheid en de dood. We mogen daarbij niet vergeten dat ook kinderen rouwen en door een moeilijke periode gaan. Afhankelijk van de leeftijd, reageert een kind anders en bovendien is iedere reactie uniek. Het is goed met kinderen te praten over verlies en dood, hen bij het gebeuren te betrekken. In de bib kun je boeken vinden die je hierbij op weg helpen. Klik hier voor kinderen van 6 tot 8 jaar. Klik hier voor kinderen van 8 tot 11 jaar.

 

 

AVI-lezen

Hoe help je je kind bij het leren lezen? 

AVI-lezen

In het eerste leerjaar zal je kind leren lezen. Eerst leert het alle letters en kleine woordjes en nadien wordt gestart met heel eenvoudige boekjes. Vanaf dan begint je kind met niveaulezen of AVI-lezen. Het AVI-lezen wordt in alle leerjaren van de basisschool gebruikt. HaBoBIB heeft AVI-boekjes voor alle leesniveaus, kom gerust een kijkje nemen! Wat AVI-lezen precies inhoudt en hoe je als ouder kan helpen om lezen leuk te maken, kun je hier bekijken.

Interessante leestips:
Niveaulezen? Anders aanpakken!

Boekentips

Ontdek onze nieuwe jeugdboeken in de bib! Voor kinderen van 6 tot 8 jaar & 9 tot 11 jaar.

De maan is overal
De geheime tuin

Weet je niet wat kiezen? Laat Boekenzoeker je helpen!

Wil je graag boeken zoeken volgens thema of op basis van gevoel (boos, verliefd, verdrietig,...)? Dan wijst Boekenzoeker 8-12 je de weg. Inloggen hoeft er niet, maar het is wel leuk om tips op jouw maat te krijgen. Ben je jonger dan 8 jaar, zoek dan via Boekenzoeker 0-8 jaar.

 

Leuk leren lezen met Ketnet Dub

Luidop lezen wordt nog leuker met deze gratis app!

Met deze app spreken kinderen van 6 tot 9 jaar een stem in van een tekenfilmpersonage. Zo worden ze de ster in een Ketnet- avontuur! Luidop lezen is bovendien een bewezen techniek om beter te leren lezen. De app groeit mee met het leesniveau.

Voor meer info, kijk op de Ketnet-website!

 

Gratis bibliotheekkaart

WOW! 

Wist je dat je tot en met je 17e gratis lid bent van de bibliotheek? Laat je gewoon even inschrijven in de bib samen met (één van) je ouders.

 

Dvd's voor kinderen

Kom ze ontdekken in de bib! 

Cd's en dvd's voor kinderen vind je terug in onze jeugdafdeling. Je kan deze herkennen aan de gele 'J - aanduiding' in de linkerbovenhoek van de cd of dvd. 

Het leengeld per dvd bedraagt 1,50.

 

Fundels

Digitale AVI-boekjes

Fundels zijn digitale boeken die tot leven komen op je tablet of pc. Er zijn nu ook fundels van AVI-boekjes, zo leer je op een prettige manier (beter) lezen.
Hoe werkt het? Download de Fundels-app via de App-Store of Goolge Play Store. Klik op het 'De Bib'-logo en meld je aan met je 'mijn bibliotheek'-account. Vraag je persoonlijke code in de bib. Kies het boek dat je wil lenen, dat wordt dan gedownload op je toestel. Je kan 7 fundels gratis lenen, telkens voor 4 weken.

 

Winkler Prins

Online encyclopedie binnen de bibmuren. 

We hebben deze online encyclopedie in drie versies: 6+, 10+ en 15+. Ieder kan dus op zijn niveau informatie vinden! Winkler Prins is een overzichtelijke encyclopedie (zonder storende reclame) met informatie, foto 's, filmpjes, tijdlijnen en kaarten... Handig voor spreekbeurten!
Wil je iets downloaden, breng dan je memorystick mee.

 

Makkelijk-lezen-hoek

Heb je dyslexie of is lezen erg lastig door een lichamelijke beperking?

In onze makkelijk-lezen-hoek vind je goed leesbare boeken, grootletterboeken, Daisy-boeken (cd) en Daisy-pakketten (cd + boek). Daisy-cd 's kan je beluisteren met een Daisy-speler (die je kan huren in de bib) of gewoon op een computer of cd-speler.
De website Makkelijk Lezen Plein is er voor alle kinderen die lezen niet zo makkelijk vinden. Maar ook voor hun mama 's, papa, 's, meesters en juffen. Op de website vind je leestips en andere informatie terug.

Luisterboeken

Niet lezen maar luisteren.

Luisterboeken in de bib!

Lezen is leuk. Maar ook luisteren is heerlijk. Kom dus snel de mooiste, gekste en spannendste luisterboeken ontdekken in de bib! Over Daisy-boeken (speciaal voor mensen met dyslexie of een visuele beperking lees je hierboven meer)

 

Leesliniaal

Vergroot de tekst en focust je aandacht.

leesliniaal

Lees je moeilijk door dyslexie of een visuele beperking? Leen eens een leesliniaal uit! Het vergroot de tekst en door de rode lijn verspringt je aandacht niet te hard naar andere regels.
Misschien is dit een handig hulpmiddel voor jou?