kinderen van 12 TOT 15 jaar

Gezellige leesdagen!

Een selectie van de mooiste jeugdboeken. 

De boogschutter van Hirado
Mijn zoute zoen

Extra leestijd in zicht? We maakten voor jou een selectie van de mooiste jeugdboeken aller tijden. Kies hier alvast enkele pareltjes uit en kom je voorraad halen in de bib! Gezellige leesdagen!

Omgaan met verlies en verdriet

In de bib kun je boeken vinden die je hierbij op weg helpen.

De waarheid volgens Mason Buttle
Suzy en de kwallen

Net als volwassenen krijgen ook kinderen te maken met verlies, afscheid en de dood. We mogen daarbij niet vergeten dat ook kinderen rouwen en door een moeilijke periode gaan. Afhankelijk van de leeftijd, reageert een kind anders en bovendien is iedere reactie uniek. Het is goed met kinderen te praten over verlies en dood, hen bij het gebeuren te betrekken. In de bib kun je boeken vinden die je hierbij op weg helpen.

 

Winnaars Kinder - en Jeugdjury Vlaanderen (KJV)

De Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) is een jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar.

Winnaars Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

Alle stemmen van heel Vlaanderen zijn geteld en de winnaars zijn bekend!
Ontdek ze hier.

 

SOS schooltaken 

Huistaken, spreekbeurten en andere schoolwerkjes ... 

Huiswerk

De zomervakantie lijkt mijlenver achter ons te liggen en de tijd van huistaken, spreekbeurten en andere schoolwerkjes is weer aangebroken. Maar geen nood, ook hierbij kan de bib jou een handje helpen! Wist je dat we heel wat databanken hebben die bij schooltaken goed van pas komen?

En ook deze links kunnen je een eindje op weg helpen. Succes!

Huiswerk
Schooltv
Het Klokhuis
Scholieren
Breaking Science
SpeeltechTaaladvies
Werkstuk
Leren is een makkie
Klaar

 

Gratis bibliotheekkaart

WOW!

Wist je dat je tot en met je 17de gratis lid bent van de bibliotheek? Laat je gewoon even inschrijven in de bib samen met (één van) je ouders.

 

Boekentips

Om te lezen en te weten!

Dikke, dunne, spannende, romantische, grappige boeken. We hebben heel wat voor jou! Misschien lees je B-boeken (9-11 jaar), C-boeken (11-14 jaar) of al AD-boeken (14+).
Heb je informatie nodig? Dan kan je misschien nog net terecht in onze informatieve boeken voor kinderen (ZIZO-boeken = Zonder Inspanning ZOeken). Maar misschien kan je ook al eens een informatief volwassenen-boek gebruiken.
Via onze catalogus kan je makkelijk zoeken op auteur, titel of thema.
Krijg je graag leestips, check dan de website Boekenzoeker eens.

 

Jij haat lezen?

Probeer dan dit!

Ik haat lezen!

Op de website Ik haat lezen vind je toch leuke en handige tips. In onze bib vind je een makkelijk-lezen-hoek met boeken voor wie niet zo makkelijk leest. Ontdekte jij onze Daisyboeken al? Dat zijn boeken op cd. Je kan ze 'lezen' zoals een echt boek: op jouw eigen tempo en je kan vanavond een bladwijzer 'steken' op de plaats waar je morgen wil verdergaan. Beluister ze op een Daisyspeler of op je eigen computer. Gewoon in de cd-speler kan ook, maar dan zonder die extraatjes die de Daisy-software je biedt.
Vraag ook eens naar ons leesliniaal. Dat focust de aandacht en vergroot de tekst. Of leen eens een grootletter-jeugdboek uit. Kan allemaal!

 

Lezen in andere talen

Lees onze boeken in verschillende niveaus.

In ons OLC-café in Haacht hebben we heel wat easy-readers, anderstalige boeken in verschillende niveaus (A/B/C). Moet je lezen voor Frans of Engels, kom dan eens langs. Of heb je liever Duits, Spaans of Italiaans? Dat kan ook.

 

Winkler Prins

Online encyclopedie binnen de bibmuren

Heb je informatie nodig? Moet je een werkje maken voor school? Dan is er voor jou onze Winkler Prins Online (versie 10+ of versie 15+). Je vindt er overzichtelijke info rond allerlei thema 's (geschiedenis, wetenschap, sport,...) met bruikbare foto 's, kaartjes, tijdlijnen enz. Wil je info meenemen naar huis? Vergeet dan je memorystick niet.