Kleuter- en lager onderwijs

 

Scholenbrochure

Lees ze hier! 

We verwelkomen de Haachtse en Boortmeerbeekse scholen ook dit schooljaar weer voor uitleenmomenten, workshops en auteursbezoeken. Ons hele aanbod hebben we gebundeld in de brochure die je hier kan downloaden.

 

De Leesjury

De leukste leesclub van het land

Elk jaar wordt voor verschillende leeftijdsgroepen de beste jeugdliteratuur geselecteerd. Wie de boeken leest, mag meestemmen om de winnaar te bepalen.
HaBoBIB biedt leesgroepen aan voor deelnemers van 4 tot 14 jaar. Voor de jongste groepen werken we samen met de bib van Kampenhout. Samen lezen en bespreken we de geselecteerde boeken en kiezen we onze favoriet.


Digitaal krantenarchief - GoPress

Een schat aan artikels uit Vlaamse kranten en enkele tijdschriften ook in jouw school?

Wil je op school Vlaamse kranten en een aantal magazines online raadplegen?

Hoe werkt het? Leerlingen en leerkrachten krijgen binnen de muren van de school toegang tot Gopress Krantenarchief en Gopress Kiosk, krant van vandaag en zeven dagen. De authenticatie gebeurt op basis van het extern IP-adres van het netwerk van de school.

Hoe krijgt je school toegang tot het abonnement?

Elke school kan de toegang tot Gopress aanvragen via dit inschrijvingsformulier. Vul dit formulier in en bezorg ons dit formulier terug via contact@habobib.be.


Nik-nakboekjes

Tweetalige (voor)leesverhaaltjes 

nik-nakboekjes

Nik-nakboekjes zijn eenvoudige tweetalige (voor)leesverhaaltjes voor kinderen tussen 3 en 7 jaar. De boekjes bevatten veel prentjes plus tekst in zowel het Nederlands als een vreemde taal. De boekjes maken spelenderwijs vertrouwd met woorden, uitdrukkingen en zinnen in een andere taal. Ze zijn gemaakt voor iedereen die kinderen wil helpen om spontaan een andere taal te verwerven. Nederlandstalige kindjes kunnen dankzij deze boekjes op een speelse manier voor het eerst in contact komen met een andere taal. De boekjes zijn ook een hulp voor ouders met kinderen die opgroeien in een taalgebied waarvan zij zelf de taal (nog) niet beheersen. Ouders die het Nederlands niet 100% machtig zijn, kunnen met deze boekjes toch verhaaltjes voorlezen aan hun kinderen of samen lezen met hun kind. De beschikbare talen zijn: Arabisch, Engels, Frans, Pools en Turks.
Kom ze ontdekken in de bib!

 

Leen uit voor je klas met de klassenkaart

Tot 60 materialen voor/met je klas 

Leerkrachten van Haachtse & Boortmeerbeekse scholen kunnen met hun klas materialen ontlenen op een lenerskaart per klas. Dankzij de klasbezoeken geef je de kinderen van je klas de kans om HaBoBIB te ontdekken en boeken uit te lenen die ze graag lezen. Help jij hen bij de keuze van boeken die aansluiten bij hun leesniveau en interesse?
Praktisch: Leen op de klassenkaart tot 60 materialen voor/met je klas, max. 1 dvd, 1 cd  en 30 strips. De kaart blijft in de bib. Breng je materialen terug mee bij de volgende uitleen. In juni moet alles sowieso in de bib zijn, zoniet moeten we kosten aanrekenen. De uren van uitleen worden vastgelegd in samenspraak met de directie.

 

Leen uit voor jezelf: extra voordeel voor leerkrachten

Tot 16 exemplaren voor maar 3,50/jaar 

Ben je leerkracht of volg je de lerarenopleiding? Dan kan je voor slechts 3,5/jaar tot 16 (ipv 8) materialen per keer lenen. We brengen het graag voor jou in orde op vertoon van je Klasse Lerarenkaart.

 

Themabakken

Kant-en-klaar

Rond een aantal actuele thema's hebben we in het afgelopen jaar de beste boeken verzameld en gebundeld in een themabak. De meest recente daarvan zijn aangevuld met extra didactisch materiaal en geschikt voor gebruik voor de hele basisschool. 

Themabak: 'water, nu en later'

Twee van deze boxen zijn splinternieuw en kan je dit schooljaar ontdekken:
1) Water, nu en later
Milieu, klimaat(verandering) en het water van onze aarde. Een erg complete verzameling van prentenboeken en verhalen tot de nieuwste informatieve boeken.  Het water van onze aarde staat centraal in deze box en er is materiaal en een doorlopende leerlijn voor het hele basisonderwijs.
2) Diversiteit en genderbewustzijn
Dit thema leeft en is niet meer weg te denken uit de leefwereld van jonge kinderen.  De boeken in deze box kunnen helpen om deze delicate onderwerpen aan te pakken in de klas.
De andere kant-en-klare bakken zijn 'Oorlog, WOI', 'Herinneringseducatie' en een heel goed gevulde 'Stripkoffer' die ook voorzien is van heel wat lesmateriaal.

Helemaal op maat

Eenvoudiger kan het niet: geef ons je onderwerp door en wij stellen een boekenpakket voor je samen. We zorgen voor een goeie mix van boeken en verhalen die perfect aansluit bij je thema en bij de leeftijd van de kinderen van je klas. Veelgevraagde themabakken zijn de klassiekers zoals Pasen, Kerst, Seizoenen, Sinterklaas... maar je kan zeker ook iets specifiekers vragen. Vlinders bijvoorbeeld, of Kleuren, of Vriendschap, ....
Stuur ons een mailtje met daarin je wensen en wij doen de rest. Stuur je boodschap naar contact@habobib.be en vermeld zeker: het thema, dat je zo concreet mogelijk omschrijft, de periode, je school en je klas, afhaallocatie en contactgegevens. 

 

Kamishibai

Vertelplaten voor kleuters en eerste leerjaar 

Nieuwe vertelplaten in HaBoBIB!

Dit zijn grote prentenboeken die je kan uitlenen voor je klas. Je vindt alle titels hier in de catalogus. Het houten theatertje kan je aanvragen via mail volgens beschikbaarheid.
Praktisch: Vertelplaten uitlenen kan volgens beschikbaarheid. Contacteer ons om het houten theatertje te reserveren.

Tatertaal voor instapklasje en onthaalkindjes

Tatertaal is een heerlijk pakket om met je peuters aan de slag te gaan met boekjes. In het pakket vind je leuke kijk- en flapboekjes, een handige handleiding en een boekje vol liedjes. En wat nog leuker is: er hoort een heus huisje van Gonnie bij dat je kan openklappen en dat uitnodigt tot plezante en leerrijke activiteiten.
Praktisch: Contacteer ons om een Tatertaalpakket te reserveren.Je kan het uitlenen als leerkracht van de instapklas of eerste kleuterklas of als onthaalouder.

Filmlesmappen voor alle leeftijden

Filmlesmap Intouchables
Filmlesmap Dolfje Weerwolfje

In deze filmlesmappen vind je een film met daarbij een bundel vol informatie over film, regie, acteurs. En ook met opdrachten en gespreksthema 's voor in de klas. De overzichtslijst van onze films vind je hier.
Praktisch: Filmlesmappen uitlenen kan volgens beschikbaarheid. Ze bevinden zich in onze vestiging van Boortmeerbeek.

Makkelijk-lezen-hoek

Hier verzamelen we leuke dingen voor wie niet zo makkelijk leest...

makkelijker leesbare leesboeken (vb. Zoeklicht-reeks)

weetjesboeken met weinig woorden en veel beeld

Daisy-boeken = boeken op cd. Je kan ze beluisteren met een Daisy-speler (te huur in de bib) of op de computer.  Dit zijn cd 's voor kinderen met een leesbeperking. Natuurlijk hebben we ook gewone luisterboeken voor iedereen.

Daisy-pakketten = boek + luisterboek.

leesliniaal = een liniaal dat de tekst vergroot. De rode streep focust de aandacht op één regel.

een grootletterversie én een Daisy-versie van alle boeken van de Kinder- en Jeugdboekenjury van 2017.