De lees-, kijk en thuisblijftips van de bib

Nu meer dan ooit willen we onze favorieten met jou delen.  Op deze pagina lees je welke boeken en films de medewerkers van de bib door de quarantaine heen helpen.
Ontdek klassiekers met Katelijne

Een goed boek lezen maakt je wereld ruimer en doet je andere mensen beter begrijpen. Een klassieker doet dat op een manier die je niet makkelijk meer vergeet. Zo’n boek is een keerpunt in het leven de lezer. Geen groots keerpunt, dat met vuurwerk en tromgeroffel gepaard gaat, maar een kleine innerlijke verschuiving. Nog jaren nadien weet je: dat boek heb ik toén gelezen. Ik was toen dààr en we waren ….
Het nieuwste boek van Jeroen Brouwers, 80 ondertussen, is een instant klassieker. “Cliënt E. Busken” is meteen het beste bewijs dat ook een boek dat dun is, nieuw én uit ons eigen taalgebied, evengoed tot de absolute wereldklasse kan behoren. Voor degenen die daar aan twijfelen, uiteraard.

Het is moeilijk om dit boek aan te prijzen en het tegelijk recht te doen.
Het verhaal vertelt een dag uit het leven van de bejaarde Busken, tegen zijn wil opgenomen in een bejaardentehuis en machteloos overgeleverd aan de beste bedoelingen van al wie daar werkt. Maar het is geen verhaal over een demente bejaarde. 'Cliënt E. Busken' is een schatkist vol taalspel, neologismen en prachtige metaforen. Wie eraan twijfelt hoe mooi en soepel onze taal kan zijn moet dit boek zeker lezen. Maar het is geen taalexperiment. Het boek is een virtuoze stroom van gedachten uit het hoofd van een oude man die stilaan de grip op zijn leven verliest. Herinneringen aan vroege trauma’s steken in zijn laatste momenten steeds vaker de kop. Maar het is meer dan een psychologisch portret. 'Cliënt E. Busken' is humoristisch, origineel, venijnig en ontroerend. Als je het uit hebt, weet je meteen dat je dit boek later nog een keer zal willen lezen. Een klassieker kortom.