Jeugd

Op evenementen/activiteiten georganiseerd door HaBoBIB worden mogelijks foto's gemaakt met het doel tot sfeerbeelden. Indien je dit niet wenst, contacteer dan HaBoBIB via contact@habobib.be. Meer info over het privacybeleid vind je hier.  

Voorlezen in de bib

Woensdag 14/10 - 14u30-15u00 - Haacht

Voorlezen in de bib

Spits je oortjes… want wie goed luistert, kan in de bib de allermooiste verhalen horen.
Onze voorlezers kiezen uit het rijke assortiment van de bib de meest geschikte verhalen voor hun publiek van de dag. Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud. En dat is waar het in de bib om draait. Reserveren is niet nodig. Gewoon bijschuiven en meeluisteren.

Interesse? Schrijf je hier in - gratis.

 

Klankdetectives

Woensdag 07/10 - 14u30-16u30 - vanaf 6 jaar - Boortmeerbeek

Sluit eens je ogen. Hoe klinkt een ster? Welk geluid maakt je huis ’s nachts? Als detectives sporen we allerlei klanken op. Je leert luisteren naar je omgeving. Kan je het ook nabootsen? Met ons eigen lichaam, onze omgeving én instrumenten vormen we abstracte dingen om tot klanken. Klinkt een schitterende ster goed samen met een flikkerende lantaarn? Of botst een schorre schoorsteen met een brullende brievenbus? Van soundscapes maken krijg je nooit genoeg!

Interesse? Schrijf je hier in - vanaf 6 jaar.

 

Workshop 'Fake news'

Woensdag 28/10 - 14u00-16u00 - van 9 tot 12 jaar - Haacht

Aan de hand van speelse opdrachten leer je wat fake news is. In groepjes bedenk je een fake news item voor het journaal. Je krijgt een filmopdracht om te leren werken met een iPad. De fake news journaals worden om de beurt gefilmd. We sluiten af met een korte evaluatie met speelse werkvorm.

Interesse? Schrijf je hier in - van 9 tot 12 jaar - gratis.

Volwassenen

Op evenementen/activiteiten georganiseerd door HaBoBIB worden mogelijks foto's gemaakt met het doel tot sfeerbeelden. Indien je dit niet wenst, contacteer dan HaBoBIB via contact@habobib.be. Meer info over het privacybeleid vind je hier.  

Digidokter

Woensdag 14/10 - 17u30-20u00 - Haacht
Dinsdag 20/10 - 17u30-20u00 - Boortmeerbeek

Onze digidokter helpt je graag verder met je digitale kwaaltjes.
Breng zeker je tegendraadse toestel mee.

Interesse? Schrijf je hier in - gratis

 

Samenlezen

Woensdag 07/10 & 21/10 - 16u00-18u00 - Haacht

Samenlezen is samen genieten van verhalen, fragmenten en gedichten uit de brede wereldliteratuur. Het gaat vooral om wat het verhaal met je doet. In kleine groep proef je van teksten uit alle windstreken. Een passionele lezer begeleidt het gesprek.

Samenlezen werkt zo: iemand leest voor, de groep luistert en reageert. Gratis, met koffie/thee en wat lekkers erbij, i.s.m. Het Lezerscollectief.

Interesse? Schrijf je hier in - gratis.

 

Tentoonstelling 'Mayors for Peace'

Van 07/09 tot 30/09 - tijdens de openingsuren - Boortmeerbeek

De gevolgen van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki: Het internationale netwerk van ‘Mayors for Peace’ creëerde een postertentoonstelling over wat zich op 6 en 9 augustus 1945 afspeelde boven en in de twee Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. Opzet van deze kleine affichetentoonstelling is om zoveel mogelijk mensen een veel dieper inzicht te geven in de realiteit van de atoombomaanslagen en om het wereldwijde bewustzijn voor de afschaffing van kernwapens te vergroten.
Ook vandaag lijden Hibakusha (of zij die de aanval overleefden) nog aan aandoeningen die zij in de loop van de voorbije jaren ontwikkelden of leven met de angst ziek te worden als gevolg van de aanval. Verder gaat de aandacht ook naar de blijvende dreiging.
Uiteraard wordt ook wat duiding gegeven bij het netwerk van ‘Burgemeesters voor de Vrede’. Het netwerk wil zich in de toekomst niet alleen werk maken van nucleaire ontwapening maar zal ook aandacht besteden aan andere thema’s waar steden mee geconfronteerd worden. Het netwerk wil werk maken van veilige en veerkrachtige steden.

Interesse? Iedereen welkom - te bezichtigen tijdens de openingsuren - gratis.

 

Workshop 'Help mijn kind leert lezen' - VOLZET

Donderdag 1/10 - 19u30-21u30 - voor (groot)ouders van beginnende lezers - Haacht

Leren lezen is een feest! Een fantastische nieuwe wereld opent zich wanneer kinderen beginnen te lezen. Sommige nemen een vliegende start; bij andere sputtert het een beetje.
In deze workshop bekijken we hoe je je (klein)kind kan stimuleren en ondersteunen tijdens deze belangrijke fase. En vooral hoe lezen leuk kan zijn. Deze workshop is er voor (groot)ouders van de oudste kleuters en beginnende lezertjes. We kijken samen hoe je positieve leeservaringen creëert en hoe je je kinderen een goede leesstart geeft.
Na afloop is er tijd om te snuisteren in het gevarieerde boekenaanbod en krijg je een uitgebreide boekenlijst mee naar huis.

 

Weekend van de klant

Hapje en een drankje

Zaterdag 03/10 - 09u30-12u00 - Haacht en Boortmeerbeek

Dat noemen ze nog eens verwennen. Er is een hapje en een drankje voor iedereen die langskomt in de bib.

Iedereen welkom - ism Oxfam Wereldwinkel.

Boekenverkoop

Zaterdag 03/10 - 09u30-12u00 - Haacht

Eens per jaar ruimt de bib op. Je kan geweldige koopjes doen. Alle boeken gaan de deur uit aan 1,00 EUR per stuk. Maak alvast plaats in je boekenkast.

Iedereen welkom.

Klare taal

Woensdag 07/10 - 17u30-20u00 - Haacht

 Klare Taal biedt een kort informatiemoment over een onderwerp uit de digitale sfeer. Daarna is er ruimte voor vragen en tijd om alles in praktijk te brengen op de computers in het OLC.
Interesse? Schrijf je hier in - gratis.

 

Het Groot Dictee Heruitgevonden

Vrijdag 09/10 - 20u00 - Boortmeerbeek

Een uniek taalspel voor iedereen die graag speelt met letters. Je hoeft geen spellingkrak te zijn om mee te doen, het dictee wemelt niet van de moeilijke woorden. Het spel start simultaan in meer dan 100 bibs over heel Vlaanderen en Brussel. Er zijn toffe prijzen te winnen.

Interesse? Schrijf je hier in.

 

Tentoonstelling Dieter Mertens

Van maandag 19/10 tot 20/11 - tijdens de openingsuren - Haacht

Een aantal weken lang kan u in de bib van Haacht genieten van de werken van Dieter Mertens.

Interesse? Te bezichtigen tijdens de openingsuren - gratis.

 

Voorstelling 'Onder-Weg van Huis'

Donderdag 22/10 - 20u00 - Boortmeerbeek

Kinderen worden verondersteld kind te kunnen zijn. Spijtig genoeg is dit niet voor ieder kind zo. Momenteel zijn er wereldwijd ongeveer 31 miljoen kinderen op de vlucht. Soms met hun familie, soms alleen. Gevlucht voor oorlog, geweld, extreme armoede en natuurrampen. Oorzaken waar ze niets aan kunnen doen, maar waarvoor ze wel de hoogste prijs betalen.

Tijdens de voorstelling 'Onder-Weg van Huis' ga je mee op de vlucht met twee kindvluchtelingen. Batoul komt uit Syrië. Samen met haar moeder en broertje Amjad slaat ze op de vlucht nadat haar vader en zusje Maryam omkomen door een aanval met een mortiergranaat.Sat Paal is een jongen uit de Sikh gemeenschap in Afghanistan. De Sikh vormen er een minderheidsgroep. Nadat Sat Paals broer Parameet wordt vermoord, besluit het gezin het land te verlaten en elders op zoek te gaan naar hun geluk en veiligheid. Op hun tocht worden beide kindvluchtelingen geconfronteerd met heel wat hindernissen en angsten. Ondersteund door live muziek neem je een kijkje in hun niet zo alledaagse leven.
Tekst: Bart Happaerts
Muzikale begeleiding: Katja Vander Poorten en Daithi Rua

Interesse? Schrijf je hier in - Iedereen welkom - gratis.

 

Digivorming 'Fake news'

Maandag 26/10 - 09u30-12u30 - Boortmeerbeek

Interesse? Schrijf je hier in - 5 voor bibleden en 10 voor niet-leden.

Indien genoeg inschrijvingen, organiseren we een tweede vorming in de namiddag van 13u30 tot 16u30.

Interesse? Schrijf je hier in.

 

Factcheck café

Donderdag 29/10 - 13u00-15u00 - Haacht

Wat is nog waar in de online wereld? In deze actieve workshop leer je zelf een kritische blik te werpen op nieuwsberichten. Samen met onze digiweet ga je in gesprek over misleiding en desinformatie. Dat gebeurt aan de hand van echte en actuele voorbeelden. Er is ook steeds ruimte om eigen voorbeelden aan te brengen en te checken.
'Factcheck 101' is een vraag-gestuurde en interactieve workshop rond factchecking. De digiweet van dienst neemt een grote verzameling actuele voorbeelden mee, die de deelnemers kunnen bespreken. De sessie start met een aantal handvatten om nieuws te kunnen controleren. Het gaat om tips, tricks en hulpvragen zoals: 'welke feitelijke en controleerbare informatie staat er in dit artikel?', 'wat schrijven andere bronnen over het onderwerp?'. Daarna kunnen deelnemers in groepjes de voorbeelden bespreken en eigen voorbeelden aanbrengen.

Interesse? Schrijf je hier in – iedereen welkom – gratis.