Baby's, peuters & kleuters

Ben je op zoek naar boeken voor je baby, peuter of kleuter? Of krijg je graag handige voorleestips en nieuwtjes over kinderboeken? Dan zit je hier goed!

Gezellige leesdagen!

Circusnacht
De sneeuwman en de sneeuwhond

Extra (voor-)leestijd in zicht tijdens de kerstvakantie? We maakten voor jou een selectie van de mooiste jeugdboeken aller tijden. Kies hier alvast enkele pareltjes uit en kom je voorraad halen in de bib! Gezellige leesdagen!

 

Omgaan met verlies en verdriet

Hoe kan je je kind hierbij op weg helpen?

De wensbloem
Zien met je ogen dicht

In november blijven we altijd even stil staan bij geliefden van wie we afscheid moesten nemen. Net als volwassenen krijgen ook kinderen te maken met verlies, afscheid en de dood. We mogen daarbij niet vergeten dat ook kinderen rouwen en door een moeilijke periode gaan. Afhankelijk van de leeftijd, reageert een kind anders en bovendien is iedere reactie uniek. Het is goed met kinderen te praten over verlies en dood, hen bij het gebeuren te betrekken. In de bib kun je boeken vinden die je hierbij op weg helpen.

 

 

Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen is weer gestart. Doe jij ook mee!

Ben je een leesbeest en wil je graag je mening kwijt over boeken?

Kinder- en Jeugdjury

De Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) is een jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Als jurylid krijg je een lijst van boeken om te lezen (of te laten voorlezen) en te beoordelen. Heb je alle titels van jouw leeftijdsgroep gelezen, dan mag je stemmen. Alle stemmen van Vlaanderen worden geteld. In het voorjaar van 2018 worden de winnende boeken bekendgemaakt.

Op www.kjv.be vind je alle info. Je kan deelnemen door lid te worden van een leesgroep in de buurt of je kan lid worden van de Internetjury.  Dan lees je op eigen houtje alle boeken in jouw leeftijdscategorie. De boeken voor kinderen van 4 tot 6 jaar haal je gewoon bij HaBoBIB!

 

SOS potje

Ontdek onze grappige kinderboeken over zindelijkheid in de bib!

Karel en zijn potje!
Mag ik eens in je luier kijken!

Grappige kinderboeken die jouw peuter op een ongedwongen en leuke manier helpen bij het zindelijk worden.
Misschien zal je niet snel aan boekjes denken om je peuter te helpen bij het zindelijk worden, maar het is een leuke en ongedwongen manier om jouw kindje bekend te laten worden met het potje. De boekjes uit deze lijst helpen peuters om te begrijpen waar het potje voor bedoeld is. Voor zowel de kennismaking met het potje als de overgang naar het normale toilet zijn deze peuterboeken leuk om te lezen.

 

Boekentips 

Ontdek onze nieuwe jeugdboeken in de bib? 

Bertje en Blauw
Verboden voor olifanten

Vind je kiezen moeilijk? Dan helpt Boekenzoeker je op weg.

Boekenzoeker bestaat voor verschillende leeftijden. Met deze versie van 0 tot 8 jaar vind je zeker leuke titels. Je kan zoeken op leeftijd, thema of genre. Nadien kan je in onze catalogus checken of we de boeken in de bib hebben.

 

Word je 2?

Zo groot al?! Haal een verrassing & een gratis bibliotheekkaart in de bib! 

Word je 2? Kom je verjaardagsgeschenkje halen in de bib!

Voor kinderen die twee worden, loopt het 'BoeK!'-project. Kom met je zoon/dochter langs in de bib en ontvang van ons een verjaardagsgeschenkje. Bovendien krijgt je kind een gratis bibliotheekkaart waarmee telkens (gratis) acht boeken ontleend kunnen worden. We hebben heel wat boekjes in de bib die bestand zijn tegen onderzoekende peuterhandjes (en -tandjes) en die leuk zijn om te kijken en te lezen!

 

Fundels 

Gratis digitale prentenboeken! Vraag je persoonlijke code in de bib.

Hoe heerlijk is het om digitale prentenboeken tot leven te zien komen op tablet of pc. Maar het is ook leerrijk. Je kan lezen in verschillende talen, puzzelen, spelletjes spelen bij het boek, filmpjes maken...
Fundels bevorderen het leesplezier, een belangrijk aspect in de ontwikkeling van kinderen.
Hoe werkt het? Download de Fundels-app via de App Store of Google Play Store. Klik op het 'De Bib'-logo en meld je aan met je 'Mijn Bibliotheek-account'. Vraag je persoonlijke code in de bib.
Kies het boekje dat je wil lenen en het boekje wordt gedownload op het toestel. Je kan 7 Fundels gratis lenen, telkens voor 4 weken.