Kleuter- en lager onderwijs

Ons aanbod voor schooljaar 2018 - 2019

We verwelkomen de Haachtse en Boortmeerbeekse scholen ook dit schooljaar weer voor uitleenmomenten, workshops en auteurs. Je leest er alles over in deze brochure.

Verrassingen in je valies

Project voor leerkrachten uit het lager onderwijs

Verrassingen in je valies

Van 15/6 tot 15/9 kan je als leerkracht een verrassingsvalies ontlenen in de bib. Een leuk koffertje met daarin  een selectie van 5 van de beste jeugdboeken van de afgelopen jaren, op maat van de leeftijdscategorie van jouw leerlingen.  Je mag het koffertje 6 weken lang bijhouden. Zo kan je zelf kennismaken met fantastische nieuwe boeken. En in het volgende schooljaar bezorg je jouw leerlingen nóg meer leesplezier. Kom snel eens kijken in de bib en laat je verrassen. Pak een valiesje mee en de zomer kan niet meer stuk!

Leen uit voor je klas met de klassenkaart

Leerkrachten van Haachtse & Boortmeerbeekse scholen kunnen met hun klas materialen ontlenen op een lenerskaart per klas. Dankzij de klasbezoeken geef je de kinderen van je klas de kans om een bib te ontdekken en boeken uit te lenen die ze graag lezen. Help jij hen bij de keuze van boeken die aansluiten bij hun leesniveau en interesse?
Praktisch: Leen op de klassenkaart tot 60 materialen voor/met je klas, max. 1 dvd, 1 cd  en 10 strips. De kaart blijft in de bib. Breng je materialen terug mee bij de volgende uitleen. In juni moet alles sowieso in de bib zijn, zoniet moeten we kosten aanrekenen. De uren van uitleen worden vastgelegd in samenspraak met de directie.

Leen uit voor jezelf: extra voordeel voor leerkrachten

Ben je leerkracht of volg je de lerarenopleiding? Dan kan je voor slechts 3,5/jaar tot 10 (ipv 8) materialen per keer lenen. We brengen het graag voor jou in orde op vertoon van je Klasse Lerarenkaart.
Woon je in Haacht of Boortmeerbeek? Haal dan nog snel je Klasse Lerarenkaart van dit schooljaar op in onze bib.

Themabakken voor kleuters en eerste graad

Wil je met je klas werken rond een thema? Misschien hebben wij dan voor jou de ideale themabak: een bak vol (prenten-)boeken (ca. 15-20/bak). Wil je weten welke themabakken we hebben? Check het overzicht hier in onze catalogus. Heb jij nog een andere thematip? Laat maar weten! Dan maken we er misschien wel een definitieve themabak van of een themabak op maat van jouw klas, een T-o-maatje dus.
Praktisch: Contacteer ons om een themabak te reserveren.

Themabakken voor tweede en derde graad

Ook voor grotere kinderen van de lagere school hebben we themabakken of -koffers. Je kan bij ons een bak ontlenen rond het thema poëzie, een stripkoffer (derde graad), een pestkoffer (één voor tweede graad en één voor derde graad), een koffer rond herinneringseducatie (wereldoorlog en mensenrechten). Heb je nog tips? Laat maar weten!
Praktisch: Contacteer ons om een themabak te reserveren.

Kamishibai

Vertelplaten voor kleuters en eerste leerjaar 

Nieuwe vertelplaten in HaBoBIB!

Dit zijn grote prentenboeken die je kan uitlenen voor je klas. Je vindt alle titels hier in de catalogus. Het houten theatertje kan je aanvragen via mail volgens beschikbaarheid.
Praktisch: Vertelplaten uitlenen kan volgens beschikbaarheid. Contacteer ons om het houten theatertje te reserveren.

Tatertaal voor instapklasje en onthaalkindjes

Tatertaal is een heerlijk pakket om met je peuters aan de slag te gaan met boekjes. In het pakket vind je leuke kijk- en flapboekjes, een handige handleiding en een boekje vol liedjes. En wat nog leuker is: er hoort een heus huisje van Gonnie bij dat je kan openklappen en dat uitnodigt tot plezante en leerrijke activiteiten.
Praktisch: Contacteer ons om een Tatertaalpakket te reserveren.Je kan het uitlenen als leerkracht van de instapklas of eerste kleuterklas of als onthaalouder.

Filmlesmappen voor alle leeftijden

Filmlesmap Intouchables
Filmlesmap Dolfje Weerwolfje

In deze filmlesmappen vind je een film met daarbij een bundel vol informatie over film, regie, acteurs. En ook met opdrachten en gespreksthema 's voor in de klas. De overzichtslijst van onze films vind je hier.
Praktisch: Filmlesmappen uitlenen kan volgens beschikbaarheid. Ze bevinden zich in onze vestiging van Boortmeerbeek.

Makkelijk-lezen-hoek

Hier verzamelen we leuke dingen voor wie niet zo makkelijk leest...

makkelijker leesbare leesboeken (vb. Zoeklicht-reeks)

weetjesboeken met weinig woorden en veel beeld

Daisy-boeken = boeken op cd. Je kan ze beluisteren met een Daisy-speler (te huur in de bib) of op de computer.  Dit zijn cd 's voor kinderen met een leesbeperking. Natuurlijk hebben we ook gewone luisterboeken voor iedereen.

Daisy-pakketten = boek + luisterboek.

leesliniaal = een liniaal dat de tekst vergroot. De rode streep focust de aandacht op één regel.

een grootletterversie én een Daisy-versie van alle boeken van de Kinder- en Jeugdboekenjury van 2017.